• ЕЛИАС T&P
  • +359 2 981 3731
  • +359 885 962 628
  • E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Официален празник на преводачите

Преводаческа агенция ЕЛИАС честити на всички свои колеги от преводаческия бранш Световния ден на преводача, който се празнува всяка година на 30 септември. На тази дата се прекланяме пред патрона на преводачите Свети Йероним, който между 383 и 406 г. първи превежда Библията от гръцки и еврейски на латински език.

Официалното честване на Международния ден на преводача е инициирано през 1991 г. от Международната федерация на преводачите (FIT). С това федерацията привлича вниманието на обществото към голямото значение на преводаческата дейност. Без труда на преводачите много велики научни постижения, изобретения, открития и литературни творби биха останали неизвестни за онези, които не знаят езика, на който те са били създадени. Преводите са също мост във взаимоотношенията на хората, създавайки контакти, приятелства и бизнес възможности. В днешния глобализиран и динамичен свят преводът играе важна роля, но често се приема за даденост – може би, защото ако един превод е добър, никой не забелязва, че е превод. 

На този ден българските преводачи честват и святото дело на Св. Евтимий, Патриарх Търновски (1320-1402 г.), големия книжовник от края на Второто българско царство. Патриарх Евтимий създава основите на книжовно-правописна реформа в българския език и принципите на третата българска преводаческа школа. И до днес българските преводачи на художествена, научна, техническа и езиковедска литература следват завещаната от него традиция.